Αυξημένες επενδύσεις σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού προβλέπει μελέτη της IDC

Αυξημένες επενδύσεις σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού προβλέπει μελέτη της IDC

Οι εταιρείες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα επενδύσουν 22 δις δολάρια το 2017 σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού (digital transformation).
Το 2017, οι εταιρείες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα επενδύσουν περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού (digital transformation) και το ποσοστό αυτό θα τριπλασιαστεί έως το 2020, υπό την πίεση του αυξημένου ανταγωνισμού στην αγορά, και την ανάγκη να αυξηθεί η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και η ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους πελάτες. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα οδηγηθεί σε υπηρεσίες πληροφορικής, στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και λύσεων αλλά και στην εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των πελατών. Σύμφωνα με μια μελέτη της IDC, σχεδόν το 40% των εταιρειών έχουν ήδη αρχίσει ή σχεδιάζουν μια ψηφιακή στρατηγική μετασχηματισμού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ψηφιοποίηση θα δημιουργήσει φέτος επενδύσεις 1.2 τρισεκατομμύριων δολαρίων και θα φτάσουν τα 2.2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2019.
«Είμαστε στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, μια θεμελιώδης αλλαγή που οδηγείται από την εμφάνιση νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών τις οποίες η IDC ονομάζει «Τρίτη Πλατφόρμα». Γι’ αυτό και περιμένουμε τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια να δούμε όχι μόνο πρωτοβουλίες για ψηφιοποίηση σε επιχειρήσεις, αλλά και αλλαγές σε όλη την επιχειρηματική στρατηγική. Η IDC αναμένει εξάλλου ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τα δύο τρίτα των CEOs στις Global 2000 εταιρείες, θα έχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο της ψηφιακής στρατηγικής τους», είπε η Τέρυ Ματθαιογιάννη, Country Manager της IDC Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.
Η IDC ορίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια συνεχή διαδικασία με την οποία οι εταιρίες είτε καινοτομούν είτε προσαρμόζονται στις σημαντικές αλλαγές που δημιουργούνται στην αγορά.
Για την επίτευξη του επιχειρησιακού επίπεδου που απαιτείται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ άλλων, οι ομάδες ανάπτυξης και λειτουργίας του οργανισμού. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσω στρατηγικών DevOps οι οποίες διευκολύνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης (CEO, CIO, Διευθυντές τμημάτων). Η IDC προβλέπει την αποτυχία του 50% των παγκόσμιων πρωτοβουλιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό λόγω της έλλειψης σχετικής εμπειρίας από τις υπηρεσίες του οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του CIO μετατρέπεται σε φορέα της αλλαγής, ενώ οφείλει να διατηρήσει την ασφάλεια των πληροφοριών σε τομείς που συνδυάζουν την τεχνολογία, τους ανθρώπους, τις διαδικασίες, και την οργανωτική κουλτούρα. Ωστόσο, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε έρευνα της IDC έχει ως στόχο φέτος να βελτιώσει την αλληλεπίδραση με τους πελάτες, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
«Η IDC προβλέπει ότι παγκοσμίως, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, τα δύο τρίτα των δαπανών για υποδομές και λογισμικό, θα αφορούν λύσεις cloud. Επίσης η αυξανόμενη υιοθέτηση των κινητών συσκευών μας δίνει μια διάσταση της κλίμακας του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», πρόσθεσε η Τέρυ Ματθαιογιάννη.
Ο τρόπος με τον οποίο τα νέα τεχνολογικά πρότυπα (Κινητικότητα, Big Data, IoT, DevOps) οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι το θέμα του συνεδρίου IDC CIO Forum 2017 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στην Αθήνα στην Αίγλη Ζαππείου. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης περιλαμβάνονται: Δρ. Νίκος Λυγερός, Καθηγητής Γεωστρατηγικής, Τοποστρατηγικής και Χρονοστρατηγικής, Ξενοφών Λιαπάκης, CIO & Services του ομίλου Interamerican και Πρόεδρος του Hellenic CIO forum, Σωτήρης Συρμακέζης, Group Chief Digital & Technology Officer, Eurobank, Ρίτσα Μηλαθιανάκη, Information Services Manager για Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία στην Παπαστράτος, Ανέστης Πετρίδης, CIO, Eurobank, Πέτρος Παπαχρήστου, Head of IT, Υγεία, Νίκος Βασιλόπουλος, Deputy IT Head, Alpha Bank, Γιώργος Δημητριάδης, IT&T Business Unit Director στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Δημοσθένης Καπώνης, Lead Engineer, Taxibeat.
Σχετικά με την IDC: Η International Data Corporation (IDC) είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος ερευνών, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκδηλώσεων για την αγορά της πληροφορικής. Με περισσότερους από 1.100 αναλυτές σε όλο τον κόσμο, η IDC προσφέρει  παγκόσμια και τοπική εξειδίκευση στον χώρο της πληροφορικής σε περισσότερες από 110 χώρες. Οι υπηρεσίες της IDC βοηθούν τα στελέχη επιχειρήσεων και την επενδυτική κοινότητα να λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων τους.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την IDC, παρακαλώ επισκεφθείτε το www.idc.com

Σχόλια